Blockchain-netwerken vertrouwen bijna altijd op testnets, die gescheiden worden gehouden van het ‘mainnet’, om ervoor te zorgen dat wijzigingen in clientsoftware veilig kunnen worden geïntroduceerd. Bitcoin heeft een testnet en dit testnet heeft zijn eigen valuta, tBTC.

Natuurlijk zouden tBTC en het gehele Bitcoin-testnet waardeloos moeten zijn. Echter, de omarming van degeneratie door de cryptowereld heeft tBTC omgevormd tot een echt, groeiend bezit ter waarde van $25 miljoen, ondersteund door ongeveer een derde van de hashrate van Litecoin.

Litecoin, een proof-of-work blockchain die actief is sinds oktober 2011, heeft een hashrate van ongeveer 1 petahash per seconde. Het testnet van Bitcoin heeft een hashrate van ongeveer 0,36 petahash per seconde.

Ter referentie heeft echte Bitcoin een hashrate van 678 exahashes per seconde. Dat is 678.000 keer meer mijnbeveiliging dan Litecoin. Dus geen van deze netwerken heeft ergens in de buurt van de beveiliging van Bitcoin.

Het is vermeldenswaard dat Litecoin-miners Scrypt-gebaseerde hashing gebruiken, wat verschilt van de SHA-256 hashing van Bitcoin-miners, dus de vergelijking tussen hashrates is enigszins niet helemaal eerlijk.

Desalniettemin heeft Litecoin een marktkapitalisatie van $5,7 miljard, terwijl het testnet van Bitcoin, dat ook een proof-of-work blockchain is, slechts een marktkapitalisatie heeft van $25 miljoen.

Ja, echte Bitcoin-miners mijnen tBTC — met echte elektriciteit, voor een echt winstmotief. Hoewel tBTC niet genoteerd staat op grote secundaire markten zoals cryptobeurzen, verkopen over-the-counter-dealers tBTC voor maar liefst $1,26 per stuk.
Runen en bitcoin-testnet airdrop-boeren

Veel marktwaarnemers schrijven de groei van het gebruik van het testnet van Bitcoin toe aan zogenaamde Layer 2’s, die afzonderlijke blockchains zijn die verband houden met een conventionele blockchain zoals Bitcoin. Over het algemeen verhogen Layer 2’s de snelheid en doorvoer en verminderen ze decentralisatie.

Met de aankomende lancering van Casey Rodarmors opvolger van Ordinals, Runen genaamd, gepland rond de halvering van Bitcoin op 19 april, stimuleren veel Bitcoin Layer 2’s het gebruik van het testnet. Bepaalde projecten beloven airdrops of andere incentives aan ‘vroege gebruikers’ die pre-releaseversies van software op testnet gebruiken. Bitcoin-gebruikers maken testnet-wallets aan en oefenen met het gebruiken van Runen en andere Runen-gebaseerde meme-coins, DeFi-platforms en NFT’s.

Het komt allemaal neer op een aanzienlijke hoeveelheid echte waarde voor een ogenschijnlijk waardeloze zandbak. Met de prijs van tBTC die schijnbaar elke dag een paar cent stijgt, zou de halveringsdatum deze week een belangrijke mijlpaal moeten markeren in de geschiedenis van het curieus waardevolle testnet van Bitcoin.

Categorieën: Archive

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *