“De plannen van Epic om zijn eigen third-party app store uit te brengen op iOS in de EU zouden in gevaar kunnen zijn nadat Apple het ontwikkelaarsaccount dat het van plan was te gebruiken, heeft beëindigd. In een vandaag gepubliceerde blogpost deelde het bedrijf een brief van de advocaten van Apple, waarin Epic “verifieerbaar onbetrouwbaar” wordt genoemd en Apple niet gelooft dat Epic zal voldoen aan zijn contractuele verplichtingen onder de ontwikkelaarsovereenkomst.

“Wees ervan op de hoogte dat Apple met onmiddellijke ingang het lidmaatschap van het Developer Program van Epic Games Sweden AB heeft beëindigd”, staat in de brief, gedateerd op 2 maart. Het verwijst naar het “contractuele recht” van Apple om de ontwikkelaarsovereenkomst met het bedrijf op “uitsluitend eigen goeddunken van Apple” te beëindigen.

Hoewel het beëindigen van het ontwikkelaarsaccount van Apple invloed heeft op de plannen van Epic om zijn eigen app store op iOS te lanceren, suggereerde Epic CEO Tim Sweeney tijdens een briefing dat Epic Fortnite nog steeds naar iOS zou kunnen brengen via de app store van een ander bedrijf in de Europese Unie.

De uitwisseling volgt op de aankondiging van Apple om derden toe te staan app stores te gebruiken op iOS als gevolg van de nieuwe Digital Markets Act-regelgeving van de EU, die deze week van kracht wordt. Epic kondigde snel plannen aan om een game store op iOS te lanceren als gevolg van de wijzigingen en Fortnite op het platform opnieuw te lanceren na verwijdering in 2020. Het kondigde aan op 16 februari een ontwikkelaarsaccount voor Epic Games Sweden te hebben verkregen, waarmee een verbod werd teruggedraaid dat Apple samen met de verwijdering van Fortnite had geïmplementeerd.

Apple verwees naar het eerdere lopende verbod op de accounts van Epic in een verklaring aan The Verge. “Het ernstige contractbreuk van Epic tegenover Apple heeft rechtbanken doen besluiten dat Apple het recht heeft om ‘een of alle volledig eigendommen van Epic Games’, dochterondernemingen en/of andere entiteiten onder controle van Epic Games op elk moment en naar eigen goeddunken van Apple te beëindigen.’ Gezien het verleden en lopende gedrag van Epic, heeft Apple ervoor gekozen dit recht uit te oefenen,” aldus woordvoerder Fred Sainz.

In een e-mail van 23 februari, gedeeld door Epic Games, vroeg Phil Schiller van Apple aan Sweeney om “schriftelijke verzekering” dat Epic Games zijn toezeggingen zal nakomen. Schiller uitte bezorgdheid over de publieke uitspraken van Sweeney over het nalevingsplan van Apple voor de DMA en het feit dat Epic in 2020 zijn overeenkomst met Apple schond door ondersteuning voor betalingen van derden toe te voegen aan Fortnite op iOS, wat resulteerde in verwijdering uit de App Store. “In duidelijke, ondubbelzinnige termen, vertel ons alsjeblieft waarom we Epic deze keer zouden moeten vertrouwen,” concludeert de e-mail van Schiller.

Sweeney reageerde dezelfde dag. “Epic en zijn dochterondernemingen handelen te goeder trouw en zullen voldoen aan alle voorwaarden van huidige en toekomstige overeenkomsten met Apple, en we zullen Apple graag alle specifieke verdere verzekeringen over het onderwerp verstrekken die ze willen,” schreef Sweeney.

Vervolgens stuurden de advocaten van Apple op 2 maart een brief naar Epic waarin stond dat de iPhone-maker het ontwikkelaarsaccount van Epic Games Sweden had beëindigd. “In het verleden heeft Epic de ontwikkelaarsvoorwaarden van Apple, inclusief de Developer Program License Agreement (DPLA), afgekeurd als een voorbode van het overtreden ervan,” aldus de brief. “Gezien dat patroon heeft Apple onlangs direct contact opgenomen met de heer Sweeney om hem de gelegenheid te geven uit te leggen waarom Apple Epic deze keer zou moeten vertrouwen en Epic Games Sweden AB in staat zou stellen een actieve ontwikkelaar te worden. De reactie van de heer Sweeney op dat verzoek was volstrekt ontoereikend en niet geloofwaardig.”

De brief verwijst ook naar een post van 26 februari van Sweeney en “een recente indiening in het Australische geschil” en zegt dat Apple zich zorgen maakt dat Epic Games Sweden “niet van plan is zich te houden aan zijn contractuele verplichtingen jegens Apple en feitelijk een middel is om procedures in andere rechtsgebieden te manipuleren.” In een briefing met verslaggevers zei Corie Wright, de vicepresident public policy van Epic, dat de indiening van Epic in het Australische geschil neerkwam op het bevestigen van de publieke plannen om een app store in de EU te lanceren als gevolg van de DMA.

In de briefing zei Sweeney dat Epic geen communicatie van Apple had ontvangen tussen de e-mail van Schiller en de brief van de advocaten van Apple, en zei dat hij bereid zou zijn geweest “elke verzekering te geven die ze willen” om zich aan de contractuele overeenkomst te houden. Toen hem werd gevraagd of Epic van plan was zich aan de ontwikkelaarsvoorwaarden van Apple te houden ondanks de publieke kritiek van Sweeney op zijn beleid, antwoordde Sweeney: “Ja, absoluut.”

In zijn blogpost beschuldigde Epic Apple van het “uitschakelen van een van de grootste potentiële concurrenten van de Apple App Store,” het “ondermijnen van [hun] vermogen om een levensvatbare concurrent te zijn,” en “andere ontwikkelaars te laten zien wat er gebeurt als je probeert te concurreren met Apple of kritiek hebt op hun oneerlijke praktijken.”

Sweeney is bijzonder kritisch geweest op de manier waarop de iPhone-maker de wijzigingen in iOS onder de DMA implementeert, waarbij hij ze een “nieuw

geval van kwaadwillige naleving” en “rommel” noemt. Hij zei dat Apple ontwikkelaars “dwingt te kiezen tussen App Store-exclusiviteit en de winkelvoorwaarden, die onder de DMA illegaal zullen zijn, of een nieuw ook illegaal anticoncurrerend systeem te accepteren, vol met nieuwe kosten voor downloads en nieuwe Apple-tarieven voor betalingen die ze niet verwerken.”

In het bijzonder hebben critici van Apple bezwaar gemaakt tegen de plannen om een “Core Technology Fee” van 50 eurocent in rekening te brengen voor elke jaarlijkse app-installatie na de eerste 1 miljoen downloads in de EU, wat snel kan oplopen voor grotere ontwikkelaars.

De blogpost van Epic eindigt met de mededeling dat de ontwikkelaar van plan is “te blijven strijden om ware concurrentie en keuze naar iOS-apparaten in Europa en over de hele wereld te brengen.” Wright van Epic bevestigde dat het bedrijf de Europese Commissie op de hoogte heeft gebracht van het feit dat Apple zijn ontwikkelaarsaccount heeft beëindigd. “Duidelijke niet-naleving moet snel en doeltreffend worden bestraft”, zei Sweeney tijdens een briefing.”

Categorieën: TECH

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *