Misdaden met betrekking tot cryptocurrencyzwendel nemen toe, met een stijging van 53% op jaarbasis in 2023, volgens het laatste internetmisdaadrapport van de Federal Bureau of Investigation (FBI).

“Het investeringsbedrog met betrekking tot cryptocurrency steeg van $2,57 miljard in 2022 tot $3,94 miljard in 2023”, zo luidt het rapport dat woensdag werd gepubliceerd. “Deze oplichtingspraktijken zijn ontworpen om degenen die doelwit zijn te lokken met de belofte van lucratieve rendementen op hun investeringen.”

Verliezen door online fraude bedroegen in totaal meer dan $12,5 miljard in 2023, een stijging van 22% ten opzichte van 2022, blijkt uit gegevens van het Internet Crime Complaint Center (IC3). Oplichtingspraktijken met betrekking tot bedrijfse-mailcompromis – systemen gericht op zowel bedrijven als individuen – vormden $2,9 miljard van het totale verlies in 2023, ontdekte de FBI.

Volgens het rapport schakelen oplichters over naar cryptocurrencies om hun oplichtingspraktijken te vergemakkelijken, waarbij meer kwaadwillende actoren gebruikmaken van beurzen en andere derde partijen om fondsen van slachtoffers te verzamelen.

“Gegevens suggereren dat fraudeurs in toenemende mate custodial accounts gebruiken bij financiĆ«le instellingen voor cryptocurrency-uitwisselingen of derde-betalingsverwerkers, of dat ze individuen hebben laten geld sturen naar deze platforms waar fondsen snel worden verspreid”, merkte het rapport op, waarbij werd benadrukt dat tweefactorauthenticatie een nuttige extra beveiligingslaag is.

De toename van op crypto gebaseerde schema’s komt een jaar nadat de FBI voor het eerst waarschuwde voor een toename van investeringsfraude met digitale activa. In maart 2023 waarschuwde de organisatie het publiek dat illegale actoren steeds vaker dating-applicaties, sociale media, netwerkplatforms en berichtendiensten gebruiken om slachtoffers te vinden.

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis betoogt echter dat ondanks de bevindingen van de FBI, wereldwijd de gestolen fondsen door crypto-investeringszwendel de afgelopen jaren zijn afgenomen.

“Onze on-chain metrieken suggereren dat oplichtingsinkomsten wereldwijd sinds 2021 een neerwaartse trend vertonen”, merkten analisten van Chainalysis op in hun laatste misdaadrapport. “Wij geloven dat dit overeenkomt met de langdurige trend dat oplichting het meest succesvol is wanneer de markten omhoog gaan, de opwinding hoog is en mensen het gevoel hebben dat ze een kans missen om snel rijk te worden.”

Chainalysis erkende, net als de FBI, dat niet alle misdaden worden gemeld, en romantische schema’s in het bijzonder blijven waarschijnlijk onder de radar. Desalniettemin handhaafde het bedrijf dat over het algemeen genomen fraude afneemt.

“En hoewel een toename van meldingen – tenminste in de VS – een goed teken is, geloven we nog steeds dat inzichten in met name romantische oplichting lijden onder ondermelding”, schreven de analisten van Chainalysis. “We vermoeden dat de werkelijke schade van oplichting groter is dan wat rapportage aan de FBI en onze on-chain metrieken laten zien, maar over het algemeen neemt oplichting af, gezien bredere marktdynamiek.”

Categorieƫn: CRYTPO

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *